CÂND AVEM NEVOIE DE PSIHOTERAPIE?

În general, psihoterapia e recomandată atunci când o persoană are dificultăți în viața personală, în relațiile cu ceilalți, în viața profesională sau atunci când apar îngrijorări specifice sănătății mentale. Aceste dificultăți și îngrijorări îi cauzează persoanei tristețe sau suferință pe o perioadă mai lungă de câteva zile. Recunoașterea nevoii de ajutor profesionist este primul pas bun spre îmbunătățire sau însănătoșire. Intervenția psihologică este realizată:

  • în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale;

  • în probleme psihologice subclinice, psihopatologice și în situații de risc;

  • în menținerea sănătății și confruntarea cu condiția de boală și impas (spre exemplu, tratament, recuperare)

  • în optimizarea proceselor de cuplu, familie, grup, organizații și colectivități.

Psihoterapia poate fi benefică oferind ajutor pentru o plajă largă de probleme, cum ar fi depresia, anxietatea (teamă), neînțelegeri maritale, îngrijorarea părinților referitoare la copii/adolescenți, suferință emoțională, dar și pentru îndeplinirea aspirațiilor dezvoltării și optimizării personale. Procesul de psihoterapie nu presupune administrarea de medicamente, ci utilizarea unor proceduri și tehnici de terapie (cele mai utilizate fiind procedurile de intervenție la nivel comportamental, la nivel biologic, la nivel cognitiv/al gândirii, prescripțiile terapeutice sau temele de casă).

Suferința emoțională

Uneori, cu toții simțim o durere emoțională, dar uneori aceasta este atât de intensă și de lungă durată, încât interferează cu viața noastră zilnică și nu reușim să mai facem față problemelor de zi cu zi. Atunci când simțim tristețe, durere sau teamă persistente, psihoterapia poate ajuta la ameliorarea acestora,  adresându-se cauzelor și oferind ajutor în remedierea bunăstării emoționale.

Probleme de relaționare

Uneori durerea poate fi cauzata de relațiile pe care le avem cu ceilalți (partenerul, soțul/soția, părinții, copiii, colegii, prietenii sau altă persoană importantă). Psihoterapia poate ajuta la înțelegerea cauzelor acestor probleme și la învățarea unor modalități de îmbunătățire a relațiilor.

Mecanisme de apărare

Suferința emoțională sau problemele de relaționare pot fi însoțite de mecanisme prin care ne apărăm de acestea (timiditate excesivă, comunicare deficitară sau lipsa acesteia, izolare, control slab al furiei). Psihoterapia permite învățarea sau îmbunătățirea acelor abilități care să ne ajute să facem față cu bine în cele mai importante domenii din viața noastră.

Pierdere

Trăirea unei rupturi sau despărțiri de o persoană importantă pentru noi (fie prin separare/despărțire/moarte) ne poate cauza o durere emoțională intensă.

Traumă, Violență sau Abuz

Stres post traumaticPersoanele care sunt victime ale unei traume, ale violenței au ale unui abuz pot fi atât de copleșite de sentimentele de frică, furie sau neajutorare, încât nu mai reușesc să fie eficiente în viața de zi cu zi. Psihoterapia oferă un cadru sigur și confidențial în care poate discuta cu o persoană suportivă despre aceste probleme și găsește modalități de a merge mai departe în viață.

Probleme sexuale

Deși uneori pare stânjenitor să vorbim despre ele, lipsa satisfacției sexuale și problemele (disfuncțiile) sexuale sunt printre cele mai frecvente motive pentru care se apelează la psihoterapie deoarece acestea ne afectează atât viața de cuplu, cât și viața personală.

Tulburări sau condiții clinice

Persoanele care suferă de anumite condiții sau tulburări pot beneficia de un plan de tratament psihoterapeutic adițional celui medicamentos. În majoritatea tulburărilor psihice (depresie, anxietate, tulburări de comportament alimentar, tulburări de deficit de atenție, hiperkinetice etc.) se obțin rezultate mult mai bune atunci când tratamentul medicamentos este combinat cu psihoterapia.

Componentele unui proces de psihoterapie:

Pe baza informațiilor obținute prin evaluarea psihologică și psihodiagnostic se va realiza conceptualizarea prin care se oferă o explicație sau o interpretare pentru simptomele și problemele curente.  Apoi se stabilesc lista de probleme (modul în care se condiția psihologică a persoanei se manifestă în probleme de viață) și scopurile organizate pe termen scurt, mediu sau lung. Stabilirea planului de tratament, inclusiv prescripțiile psihoterapeutice (sarcinile dintre ședințe), este strâns legată de conceptualizare. Relația terapeutică este, în general, caracterizată ca o alianță de lucru și este descrisă ca o atitudine colaborativă și de încredere a pacientului față de psihoterapeut și de acceptarea necondiționată a pacientului de către terapeut. Evaluarea procesului de psihoterapie și a rezultatelor acestuia include concluziile și evoluția pacientului în timpul tratamentului și prezentarea planului de urmărire a evoluției pentru a preveni recăderile (pacientul este învățat cum să facă față ulterior problemelor similare de viață).

+40748572834

Sună-mă sau trimite-mi un mesaj

Psiholog Cluj Ana Moldovan

Mă găsești și pe Facebook

psihologanamoldovan@gmail.com

Aștept e-mailul tău!