PSIHOTERAPIE DE GRUP
Psihoterapia de grup e o formă specială de psihoterapie în cadrul căreia un grup de persoane se întâlnesc, sub îndrumarea unui psiholog sau psihoterapeut, pentru a se ajuta reciproc. Aceasta oferă un loc în care ne întâlnim pentru a ne împărtăși problemele și îngrijorările, pentru a ne înțelege mai bine situațiile in care ne aflam, pentru a învăța unul de la celălalt si împreună cu ceilalți. Grupul terapeutic ii ajuta pe participanți să facă față problemelor personale, oferă o rețea de suport pentru probleme sau provocări specifice și un mediu în care membrii pot face schimbări și se pot dezvolta.
Psihoterapia de grup ajută la autocunoaștere și la îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Se adresează în special sentimentelor de izolare, depresiei și anxietății (teama, frica) și ne poate ajuta să facem schimbări semnificative pentru a ne simți mai bine. Psihologul sau psihoterapeutul poate aplica principiile terapiei de grup și altor situații (în școală, companii, organizații).
Învățând cum să ai rezultate bune pentru tine în interiorul grupului, vei înțelege ce e mai bine pentru tine în relațiile din afara grupului.
Psihologul selectează persoanele care ar putea beneficia de experiența grupului și care pot deveni parteneri de învățare pentru ceilalți. De regulă, în cadrul unui grup se întâlnesc între 6 și 8 persoane, numărul maxim acceptat fiind 12 persoane. Aceștia sunt încurajați să își exprime propriile probleme, sentimente, idei și reacții cât se poate de deschis și sincer. Astfel, grupul primește informațiile de care grupul are nevoie pentru a se înțelege și pentru a se ajuta reciproc. Discuțiile sunt ghidate și îndrumate de către psiholog, care oferă o evaluare productivă asupra problemelor și îngrijorărilor de care e afectat grupul și participanții.
Cel mai frecvent, psihoterapia de grup e recomandată în următoarele situații:
- Dificultăți și probleme în relațiile cu ceilalți;
- Probleme ale copiilor și adolescenților (probleme cu prietenii sau colegii, probleme de comportament sau de învățare, impactul unor evenimente de viață sau de familie asupra lor);
- Probleme medicale (boli cronice, cancer);
- Depresie și anxietate;
- Pierdere sau doliu;
- Traumă;
- Dependențe.
Înaintea participării la întâlnirile de grup este recomandată o secvență de câteva ședințe de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală. Uneori, în funcție de evoluția participanților, se recomandă consiliere psihologică sau psihoterapie individuala înainte, după, sau în paralel cu intervenția de grup, pentru a obține rezultate eficiente. Ședințele de grup au loc de aproximativ două ori pe săptămână, numărul întâlnirilor fiind flexibil în funcție de participanți și de tema centrală abordată de grup.
+40748572834
Sună-mă sau trimite-mi un mesaj
Psiholog Cluj Ana Moldovan
Mă găsești și pe Facebook
psihologanamoldovan@gmail.com
Aștept e-mailul tău!