Multe persoane care simt și trăiesc simptome ale depresiei pot începe să se întrebe dacă e ceva în neregulă cu ei. O frică tipică este că ar putea să înnebunească (să o ia razna). Din păcate, reacțiile și comentariile celor din jur, cum ar fi „Adună-te!” nu sunt de mare ajutor.
Deși te poți simți singur în lupta ta împotriva stărilor depresive, realitatea este că multe persoane trec prin aceste stări din când în când sau chiar frecvent. De fapt, se estimează că una din patru persoane trece prin stări depresive semnificative la un moment dat în viață.
Depresia poate afecta orice tip de persoană, în orice moment al vieții sale. Poți fi introvertit sau extrovertit, foarte sociabil sau timid, tânăr sau în vârstă, bărbat sau femeie, cu un venit economic ridicat sau scăzut. Oricare ar fi situația ta, poți să devii depresiv. Asta înseamnă că orice persoană pe care o cunoști are aceleași șanse. Amintește-ți că nu ești singur!
Depresia e un cuvânt pe care îl folosim în limbajul zilnic pentru a descrie o serie de sentimente, inclusiv tristețe, frustrare, dezamăgire sau letargie. Cu toate acestea, în practica psihologică clinică, termenul de Depresie sau Depresie Majoră/Severă diferă de perioadele mai puțin bune pe care le avem:
- Depresia majoră este mult mai intensă
- Depresia majoră durează mai mult (cel puțin 2 săptămâni)
- Depresia majoră influențează semnificativ viața de zi cu zi
În acest articol, cuvântul depresie va fi folosit pentru a face referire la depresia majoră sau cea clinică.
Depresia ca sindrom
Sindromul e o colecție de situații, comportamente sau sentimente, emoții care apar împreună. Sindromul depresiv e o colecție de emoții și comportamente care caracterizează persoanele depresive. Iți poți da seama că ai trecut sau treci prin toate sau doar prin câteva astfel de emoții și comportamente. Desigur, sunt multe diferențe individuale între numărul și intensitatea simptomelor. Mai jos vom descrie simptomele depresiei.
Dispoziția sau starea de spirit
Depresia e considerată o problemă psihologică a dispoziției. Persoanele care suferă de depresie descriu o stare de spirit scăzută pe o perioadă de mai mult de două săptămâni. În formele moderate ale depresiei, aceștia pot să nu se simtă rău toată ziua dar spun că au o perspectivă sumbră asupra vieții în general și un sentiment de tristețe. Dispoziția lor poate să fie una bună când trec prin momente pozitive, însă va scădea iar atunci când au cea mai mică dezamăgire. În depresia severă, starea de spirit scăzută poate persista pe toată perioada zilei și nu reușește să se îmbunătățească nici atunci când se întâmplă ceva plăcut. Această dispoziție scăzută poate fluctua pe parcursul zilei – spre exemplu, poate fi foarte rău dimineața și să se îmbunătățească spre după-amiază sau seară. Aceasta este denumită „fluctuație sau variație diurnă” și apare, de cele mai multe ori, împreună cu tipul sever al depresiei. Împreună cu sentimentul de tristețe, în depresie poate să apară și teama sau anxietatea.
Gândirea
Un aspect important în cazul depresiei este modul specific de gândire, considerat de psihologi un simptom cheie, la fel ca simptomele de dispoziție și cele fizice. Cei care suferă de depresie tind să se vadă pe ei înșiși într-o lumină negativă. Ei rămân și revin la gândurile referitoare la cât de rău se simt, la dificultățile din această lume, la cât de lipsit de speranță e viitorul și la posibilitatea că situația lor să nu se îmbunătățească niciodată. De asemenea, trăiesc și un sentiment puternic de vinovăție, acuzându-se pe ei înșiși pentru tot ce se întâmplă, incluziv pentru că gândesc negativ. De multe ori, încrederea în propria persoană și în propriile forțe sunt foarte scăzute.
Simptome fizice
- Se poate schimba programul de somn – unii adorm foarte greu sau somnul le este întrerupt (se trezesc noaptea și nu mai pot adormi); unii dorm mai mult decât de obicei și le e foarte greu să se trezească
- La unele persoane poate să scadă pofta de mâncare și să slăbească foarte mult, în timp ce la alții crește pofta de mâncare și se îngrașă (pot recurge la mâncare din dorința de a se simți mai bine)
- Dorința sexuală poate să scadă
- Nivelul de energie e mai scăzut, la fel și motivația și dorința de a realiza sarcinile și activitățile zilnice (de a merge la școală sau la serviciu, sarcinile casnice zilnice, de a merge în parc sau la grădiniță cu copiii etc.); de asemenea aceste persoane nu mai vor să participe la activități care înainte le făceau plăcere (pasiuni, hobby-uri, activități recreative sau relaxante)
Interacțiunea cu ceilalți
Multe persoane care suferă de depresie se îngrijorează în legătură cu relațiile lor personale, devin nefericiți și nemulțumiți de familia lor, de partener sau de prietenii apropiați. Pot simți timiditate și chiar teamă, îngrijorare atunci când sunt în prezența altor persoane, în special într-un grup. Se simt singuri și izolați și, în același timp, nu doresc sau nu vor să se întâlnească cu nimeni, chiar și atunci când au această șansă.