CÂND MERGEM LA PSIHOLOG?
Înainte, mulți considerau că numai cineva care e „nebun” sau care a avut o „cădere nervoasă” ar avea un motiv pentru a merge la psiholog. Astăzi însă, psihologii nu tratează doar tulburările mentale, ci oferă și servicii pentru alte motive. Oricine poate beneficia de serviciile psihologice, care promovează, consolidează și mențin sănătatea fizică și mentală.
Luarea unei decizii de a merge la un psiholog poate fi dificilă. Unii dintre noi ne putem simți inconfortabil atunci când ne gândim să vorbim despre lucruri dureroase sau chiar jenante cu un străin. Pe de altă parte, uneori poate fi mai ușor să vorbim despre problemele noastre cu o persoană pe care nu o cunoaștem și care nu are anumite așteptări de la noi. De obicei, reușim să înțelegem și să depășim problemele singuri sau cu sprijinul familiei și prietenilor. Ne poate ajuta foarte mult să vorbim cu prietenii și cu cei dragi, dar uneori acestora le este greu să fie obiectivi și onești din cauza sentimentelor pe care le au pentru noi și din cauza rolurilor lor în viața noastră. Mai mult, familia și prietenii nu pot recunoaște tipul sau gravitatea unei probleme psihologice, nici cel mai bun mod de a ne ajuta să îi facem față.
Psihologul oferă sprijin și suport persoanelor pentru diverse motive. Aceste probleme și motive pot include:
- Probleme de familie, de cuplu sau de relaționare;
- Situații de boală sau accident;
- Pierderea unei persoane dragi;
- Anxietate, teamă, panică, fobii;
- Singurătate;
- Depresie sau stări depresive;
- Aspecte psihologice ale bolilor medicale;
- Vicii și dependențe (alcool, droguri, tutun, jocuri de noroc);
- Probleme de comportament;
- Probleme ale somnului sau ale alimentației;
- Probleme sexuale;
- Dificultăți la școală sau la locul de muncă;
- Probleme educaționale ale copiilor;
- Probleme de dezvoltare sau de comportament ale copiilor;
- Dificultăți de comunicare (cu familia, partenerul, prietenii, copilul etc.).
Oricare ar fi problemele tale, un psiholog este acea persoană pe care te poți baza. Împreună, într-o atmosferă sigură și suportivă, tu și psihologul veți lucra pentru a înțelege și rezolva problemele tale.
Ce se întâmplă când mergi la psiholog?
Odată ce ai găsit un psiholog la care să mergi și faci o programare, e important să știi la ce să te aștepți. La o prima întâlnire, psihologul te vă ruga să îi descrii problema sau problemele tale și va avea nevoie de detalii despre istoricul tău personal. Iți vă pune întrebări despre momentul în care a apărut problema, cum ai încercat să o rezolvi, ce te-a ajutat și ce nu te-a ajutat în rezolvarea problemei, cum iți afectează viața personală, socială și cea profesională. Întrebările despre istoricul tău personal se pot referi la detalii despre experiențele tale, la educație și locul tău de muncă, la starea civilă și relațiile interpersonale, dacă iei medicamente, consumi alcool sau droguri. Această etapă de culegere de informații poate continua și pe parcursul celei de a doua întâlniri și poate fi completată de utilizarea testelor psihologice.
Folosim testele psihologice pentru a înțelege mai bine tipul de problem ape care îl ai și cum iți afectează aceasta emoțiile/sentimentele, comportamentul și gândurile. În momentul în care psihologul intenționează să folosească un test, iți va explica și motivul și modul în care va folosi acel test. Spre exemplu, unele teste sunt utilizate pentru a evalua starea de spirit și pentru a ajuta la diagnostic, unele sunt folosite pentru a evalua problemele de memorie sau de concentrare, unele pentru a observa caracteristicile de personalitate.
După această etapă de evaluare, psihologul te va ajuta să stabilești obiective și scopuri și va identifica modalitățile și strategiile terapeutice potrivite obiectivelor tale. Obiectivele pe care le stabilești pot include creșterea încrederii în tine, să te simți mai puțin deprimat, să te simți confortabil în situații sociale, să faci față mai bine durerii sau unei boli medicale, să te înțelegi mai bine cu partenerul, familia sau copiii, să iți îmbunătățești modul de a acționa etc.
În plus, psihologul va urmări progresele pe care le faci pentru îndeplinirea acestor obiective, la anumite intervale de timp iți poate solicita completarea unor chestionare care vă ajută să monitorizați împreună progresele.
E important să știi și să reții faptul că schimbarea sentimentelor, gândurilor și comportamentelor poate fi un proces dificil, în care te angajezi că vei participa la ședințe și vei urma recomandările psihologului. Ceea ce nu poate fi schimbat este trecutul, însă există posibilitatea modificării modului în care acesta te afectează. De asemenea, e dificil să schimbi comportamentul celorlalți. Intervenția psihologică este axată, în primul rând, pe modul în care te poate ajuta să-ți îmbunătățești viața.
Uneori pot exista mai multe modalități de a rezolva sau de a gestiona o problemă psihologică, iar cea aleasă poate depinde de caracteristicile tale și de formarea profesională a psihologului. Ai dreptul să fii un client informat și un participant activ în procesul terapeutic, iar în cazul în care ai întrebări sau nelămuriri, e important să le adresezi psihologului.
+40748572834
Sună-mă sau trimite-mi un mesaj
Psiholog Cluj Ana Moldovan
Mă găsești și pe Facebook
psihologanamoldovan@gmail.com
Aștept e-mailul tău!