Ce este fobia?

  • 7 mins read

Fobia e o teamă intensă de anumite lucruri sau locuri, poate cauza un disconfort emoțional mare și afectează modul în care ne trăim viața. Evităm situațiile care implică lucrul sau locul de care ne e teamă și facem sacrificii mari pentru a le putea evita.

Cele mai frecvente tipuri de fobii întâlnite

Fobia de animale – teama de animale (șoareci, căini, șerpi, păianjeni, pisici, gândaci, albine etc.) și evitarea locurilor în care persoana crede că le-ar putea întâlni.

Fobia de înălțimi – frica de a traversa poduri, de a merge în clădiri înalte, chiar și de a zbura; apare și teama de amețeală, de cădere, de panică, de comportament „ciudat”. Persoanele care au acest tip de fobie se comportă diferit în anumite situații pentru a evita sentimentele negative intense pe care le-ar putea simți. Aceste comportamente pot include alegerea unui traseu mult mai lung pentru a evita traversarea unui pod, alegerea călătoriilor scurte sau unor mijloace de transport mai lente pentru a evita zborul cu avionul, refuzarea invitațiilor la anumite evenimente sau persoane pentru a evita clădirile înalte.

Claustrofobia – frica de spațiile închise, strâmte, mici, cum ar fi lifturile, beciuri, bancheta din spate a unei mașini cu două portiere. Unele persoane evită zborul cu avionul nu din cauza fobiei de înălțimi, ci pentru că simt teamă în momentul în care ușa avionului e închisă și se simt prinși în capcană.

Fobia de întuneric – e o frica întâlnită frecvent la copii și care poate să apară chiar și la adulți (frica de a adormi fără a avea o lumină, frica de a merge singur noaptea, în spații întunecate etc.).

Fobia de sânge, boală sau rănire – teama de a vedea sânge, operații, accidente, de mirosul specific spitalelor, de vizite sau consultații medicale (inclusiv stomatolog), de riscul de a avea o boală. Persoanele care au astfel de fobii evită spitalele, cabinetele medicale, cluburile sau barurile la ora închiderii (când cresc șansele unor certuri), ascultarea știrilor etc.

Fobia socială – teama de a vorbi, mânca, bea, scrie în public, de a nu face față anumitor situații (petreceri, nunți, discuții cu persoane necunoscute, de sex opus sau care reprezintă o autoritate). Poate să apară și frica de critici, de a spune ceva nepotrivit, de rușine, de atenție din partea celorlalți. (Ce este anxietatea socială?)

Agorafobia – teama de spații aglomerate, cele mai frecvente fiind mașini, autobuze, trenuri, magazine/supermarket, centre comerciale, teatru sau cinema, cozi, lifturi, a fi singur acasă, a fi departe de casă, biserică, restaurante sau baruri, cluburi, birouri foarte mari.

Toate aceste categorii pot fi totuși înșelătoare, deoarece, în realitate, lucrurile sunt amestecate – oamenii au, de regulă, mai mult de o fobie și nu există un punct strict în care o frică normală se transformă în fobie.

Fobia nu e neapărat frica de un lucru sau loc specific, ci poate fi frica de ce s-ar putea întâmpla; spre exemplu, poate să apară teama de un atac de panică, de pierdere a controlului, de îmbolnăvire, de comportament ciudat, de a te face de rușine, de „nebunie” sau chiar de moarte. Frica poate fi amplificată daca simți că e dificil să scapi din situația respectivă sau dacă ai putea atrage atenția asupra ta.

Evitarea anumitor situații e un mod de a face față sau un mecanism de apărare obișnuit. Compania unei persoane de încredere poate ajuta foarte mult prin faptul că poate distrage atenția de la frică și prin sentimentul de siguranță asigurat. Multe persoane spun îi ajută chiar și compania unui copil și se pot controla mult mai bine când sunt responsabili de siguranța acestuia.

Cauze

Fobiile sunt o formă specifică de stres – lucrurile care le cauzează sunt, de cele mai multe ori, aceleași care cauzează orice altă formă de stres. Nu e clar întotdeauna din ce cauză unele persoane dezvoltă o formă particulară de stres, însă știm că cele mai întâlnite cauze sunt următoarele:

  • Cauze directe – uneori există un eveniment important în viață unei persoane care poate cauză apariția unei frici intense.

  • Cauze indirecte – uneori persoanele nu își dau seama cum a apărut o anumită fobie, iar aceasta e structura obișnuită a apariției stresului. Evenimentele de viață din anul precedent pot fi foarte importante și fobia poate fi declanșată de un eveniment mic, nesemnificativ. Acesta poate părea puțin important, dar dacă apare la finalul unei perioade tensionate poate acționa ca picătura care umple paharul.

„Pregătirea” – dacă privim lucrurile din punct de vedere teoretic, o persoană poate avea orice tip de fobie, însă în viața de zi cu zi e foarte probabil să dezvolte una dintre fobiile descrise mai sus. O explicație e ipoteza „pregătirii” sau „predispoziției” care susține că oamenii, atunci când sunt în situații stresante, dezvoltă frici sau fobii de lucruri care ar putea fi periculoase pentru specia umană. Astfel, poate fi foarte util să avem o frică „înnăscută” de un păianjen care ar putea fi veninos (chiar dacă simțul comun ne spune că nu e veninos).

Semnale de siguranță – relaționată cu „pregătirea” este și ideea căutării unor semne care ne transmit faptul că suntem în siguranță. Aceste „semnale” pot fi propria casă, casă unor prieteni sau rude, un loc public, biroul, o stradă cunoscută sau unde locuiește o persoană de încredere – oriunde ne putem refugia într-un moment de panică și unde ne simțim în siguranță.

Oricare ar fi cauzele apariției uneia sau mai multor fobii, acestea afectează mult viața de zi cu zi și pot duce la o suferință emoțională intensă. În unele situații, apar și alte probleme emoționale, cum ar fi atacurile de panică (Ce este panica?; Psihologia și biologia panicii) sau stările depresive (Ce este depresia?; Psihologia și biologia depresiei). Deși nu există un tratament magic, cu efect imediat pentru fobie, vestea bună este că poate fi tratată prin psihoterapie. Cu ajutorul psihologului și a intervențiilor psihologice, intensitatea fricii și efectele acesteia vor scădea treptat, până vor ajunge la nivelul unei temeri normale.

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply