Consumul de droguri la adolescenți

  • 8 mins read

Consumul de droguri, în timpul adolescenței, este o problemă des întâlnită. Din păcate, tinerii rareori văd o legătură intre acțiunile de astăzi și consecințele de mâine, astfel încât foarte puțini dintre ei conștientizează problema și iau masuri în această privință cerând ajutor de specialitate din partea unui medic sau psiholog.

Folosirea drogurilor, în această perioadă, are efecte asupra sănătății fizice și psihice. În timp ce unii vor experimenta o dată și nu vor mai încerca după sau vor continua să le folosească ocazional, fără a avea consecințe semnificative, alții vor dezvolta o dependență, încercând droguri din ce în ce mai puternice.

De ce sunt mai predispuși adolescenții să consume droguri?

Există multe motive pentru care adolescenții sunt mai predispuși la consumul de droguri decât adulții. Studiile din trecut obișnuiau să arate „distracția” ca prim motiv pentru consumul acestora, însă, studiile mai recente arată că aceștia folosesc drogurile pentru a își „rezolva problemele”.

Cercetările realizate în ultima perioadă de către asociația „Parteneri pentru America fără Droguri”, au arătat că 73% dintre adolescenții care consumă droguri le folosesc pentru a face față presiunii școlare. Surprinzător, doar 7% dintre părinții acestora credeau că fiii și fiicele lor sunt afectați de cerințele prea mari de la școală. Prea multă responsabilitate, în adolescență, aduce cu sine o tensiune interioară căruia tânărul nu este pregătit să îi facă față, încercând, astfel, să se elibereze de ea prin varii metode, așa cum sunt drogurile.

Un studiu din 2007 al asociației PATS Teens a arătat că 65% dintre adolescenți folosesc drogurile pentru a se simți acceptați de către colegii lor. Încrederea în sine a adolescenților depinde de acceptarea și aprobarea celorlalți, această dorință putând conduce la implicarea lor în comportamente care le-ar putea face rău. Același studiu a arătat că 65% dintre tinerii consumatori de droguri le foloseau pentru a se simți mai bine cu ei înșiși. Adolescenții cu o stimă de sine scăzută prezintă o probabilitate mai mare de a căuta acceptarea prietenilor lor prin folosirea drogurilor.

Anii adolescenței sunt destul de dificil de depășit, mulți dintre tineri simțindu-se nefericiți și neștiind cum să caute o metodă sănătoasă de a își descărca frustrările. În urma unor cercetări făcute în 2009 s-a arătat că 70% dintre adolescenți trec prin perioade de depresie nediagnosticată, la un moment dat, tocmai pentru că nu știu să se descurce cu aceste frustrări. Mulți adolescenți nu știu că ar putea vorbi cu un psiholog, despre problemele lor, apelând, astfel, la alte metode de a face față conflictelor interioare. De asemenea, s-a constatat că tinerii care consumă alcool au cu 50% mai multe șanse de a folosi droguri, spre deosebire de tinerii care nu obișnuiesc să bea.

Cele mai comune semne ale consumului de droguri la adolescenți

  • Fizice: paloare, probleme repetate de sănătate, ochi roșii și somnoroși, o tuse care durează mai mult.

  • Emoționale: schimbări de personalitate și de stări emoționale bruște, irascibilitate, comportament iresponsabil, scăderea stimei de sine și o pierdere generală a interesului.

  • Familiale: încălcarea regulilor și contrazicerea în mod repetat a părinților.

  • Școlare: interes scăzut, atitudine negativă, scăderea notelor și multe absențe.

  • Sociale: noi prieteni care sunt mai puțin interesați de norme și de activitățile școlare, probleme cu legea și schimbarea radicală a stilului de a se îmbracă și a celui muzical ascultat.

La nivel comportamental, în funcție de drogul folosit, pot apărea următoarele modificări:

  • Amfetamine: înghițite sau inhalate, acestea fac persoana în cauză să se simtă puternică, energică și foarte atentă. Creând dependență repede, în cazul în care nu sunt luate, tânărul poate experimenta emoții variate, precum agresivitate sau agitație, în căutarea drogului.

  • Cocaina: creează dependență psihică și fizică încă de la prima doză, acest drog face adolescentul să fie într-o continuă căutare a sa, încercând să facă rost de bani, pentru a îl cumpăra, prin orice metodă. El devine energic și agitat, atunci când se află sub influența drogului, fiind foarte trist, în momentul în care nu consumă.

  • Ecstasy:  acest drog are un efect halucinant puternic, făcând emoțiile – pozitive și negative – mult mai intense. Ei sunt mai energici, deoarece pulsul și temperatura corporală sunt crescute. În lipsa drogului, însă, aceștia se simt triști, deoarece provoacă, pe lângă dependența fizică, și una psihologică. De asemenea, există studii care arată că ecstasy provoacă o scădere a capacității de memorare și insomnii, în momentele în care nu este consumat.

  • Heroina: tânărul simte nevoia de a consuma acest drog, cât mai curând posibil, după ce și-a injectat prima doza. În timpul consumului, el este latent, nu răspunde la stimuli și da senzația că ar dormi. Atunci când nu îl consuma, el este agitat, se simte deprimat și este într-o căutare continuă a drogului, nedormind.

Există un număr mare de droguri, fiecare dintre acestea având efecte diferite asupra comportamentului. Majoritatea lor cresc nivelul serotoninei – un hormon responsabil de stările de fericire – astfel încât, ca și punct comun, consumul lor dă stări euforice, iar momentele în care el nu este consumat sunt însoțite de tristețe. Unele dintre semnele prezentate în rândurile de mai sus pot avea și alte cauze. Aceste schimbări pot fi din cauza drogurilor, însă nu doar consumul lor prezintă aceste simptome! Părinții pot recunoaște aceste semne și pot merge la un cabinet psihologic, pentru ca psihologul să determine cauza exactă pentru care ele au apărut.

Ce ar trebui să facă un părinte, când adolescentul consumă droguri?

În cazul în care părinții află că adolescentul consumă droguri, este indicat că aceștia să se îndrepte spre specialiști, pentru ajutor. Intervenția nu este făcută doar de către psiholog ci și de către medici psihiatri sau de altă specializare, deoarece drogurile afectează nu doar nivelul comportamental, ci și cel subiectiv-afectiv și bio-fiziologic.

Atunci când se trece printr-o astfel de situație, este important ca adolescentul să simtă suportul moral al părinților săi, pe tot parcursul rezolvării ei. Psihologul va încerca, prin intermediul psihoterapiei, să determine cauza pentru care adolescentul preferă consumul de droguri și să îl ajute pe acesta să renunțe, în timp ce medicii vor încerca să elimine dependența și să trateze simptomele fizice.

Mulți părinți care află că adolescentul lor este un consumator, încearcă să caute sfaturi în alte părți, cum ar fi internetul sau cunoștințele. Totuși, să ne aducem aminte că fiecare persoană este unică și că, dacă o rețetă a funcționat pentru cineva, nu înseamnă că ea va funcționa și pentru altcineva. De aceea, cele mai bune sfaturi pe care un părinte le poate primi sunt cele venite de la un medic sau un psiholog, după ce acesta a discutat cu tânărul, în prealabil.

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply