Stima de sine scăzută

  • 6 mins read

Ce este stima de sine?

Ca ființe umane, avem tendința de a da o valoare sau de a folosi o unitate de măsură pentru a ne evalua pe noi înșine sau pentru anumite aspecte ale propriei persoane. Stima de sine se referă, de obicei, la modul în care ne privim și ne gândim despre noi înșine și despre valoarea pe care ne-o atribuim ca persoană. Dacă această valoare este de cele mai multe ori negativă, ne putem gândi că există o problemă legată de stima de sine.

Stima de sine scăzută

Ai fost vreodată nemulțumit sau nefericit cu tine însuți? Te-ai gândit vreodată că ești slab, prost, nu ești suficient de bun, ai defecte, ești inferior altor persoane, inutil, lipsit de valoare, neatractiv, urât, neiubit, un ratat? Toată lumea folosește aceste cuvinte referitor la propria persoană uneori, în special atunci când se confruntă cu o situație provocatoare sau stresantă. Cu toate acestea, daca te gândești la tine de cele mai multe ori folosind acești termeni, se poate să ai o stimă de sine scăzută.

Stima de sine scăzută înseamnă să ai o opinie generală negativă despre propria persoană, să te judeci și să te evaluezi negativ și să acorzi o valoare generală negativă propriei persoane.

De obicei, persoanele cu stima de sine scăzută au convingeri profunde negative referitoare la ce tip de persoană sunt. Aceste convingeri sunt luate drept fapte sau adevăruri despre propria identitate, mai degrabă decât să fie recunoscute ca fiind doar opiniile pe care le au despre ei înșiși.

Impactul stimei de sine

Auto-critica frecventă. O persoană cu stima de sine scăzută spune, probabil, o mulțime de lucruri negative despre propria persoană. S-ar putea să se critice pe sine, acțiunile sale și abilitățile sale sau să glumească pe seama propriei persoane într-un mod negativ. S-ar putea să se îndoiască sau să dea vina pe sine atunci când ceva nu merge bine.

Ignorarea calităților pozitive. Atunci când primesc complimente, persoanele cu stima de sine scăzută pot să le ignore sau să spună că „a fost noroc” sau că „nu e mare lucru”. În schimb, ar putea să se concentreze pe ceea ce nu au făcut bine sau pe greșelile pe care le-au făcut.

Emoții negative. O persoană cu stima de sine scăzută se poate simți frecvent tristă, supărată, depresivă, neliniștită, temătoare, vinovată, rușinată, frustrată sau chiar furioasă.

Impactul asupra studiilor/serviciului. Persoanele cu stima de sine scăzută pot să se realizeze mult mai puțin decât sunt cu adevărat capabile din cauza faptului că sunt convinse că sunt mult mai puțin capabile decât ceilalți. Acestea pot evita provocări sau oportunități de teama că nu se vor descurca, că nu vor face față. Ar putea să muncească extrem de mult și să se forțeze să facă mai mult deoarece cred că e nevoie să repare sau să mascheze lipsurile lor. Le este greu să creadă că rezultatele bune și pozitive se datorează propriilor abilități și calități pozitive.

Probleme de relaționare. În relațiile personale, persoanele cu stima de sine scăzută pot să devină supărate sau deranjate de orice critică sau dezaprobare, să facă tot posibilul să îi satisfacă și să îi mulțumească pe ceilalți, să fie extrem de timide sau să evite și să se retragă de la contactele sociale intime. De asemenea ar putea să le fie foarte greu să se protejeze de critici, de agresiuni sau de abuzuri din partea partenerului sau a familiei. Pe de altă parte, pot deveni agresive în interacțiunile cu ceilalți.

Recreere și plăcere. Persoanele cu stima de sine scăzută preferă să nu se angajeze în diverse activități recreaționale sau de agrement/plăcere, deoarece cred despre ele că nu merita nici o plăcere sau distracție. Ar putea fi activități în care ar putea fi judecate sau evaluate într-o anumită măsură, cum ar fi sporturi în echipă, competiții sportive, dans, cursuri de artă sau participarea la orice tip de competiție sau expoziție.

Îngrijire personală. Persoanele care se evaluează negativ pot să consume cantități excesive de alcool sau să facă abuz de droguri. Ar putea să nu se deranjeze să se îmbrace frumos, să poarte haine curate, să își aranjeze părul sau să își cumpere haine noi. Pe de altă parte, s-ar putea să încerce să ascundă stima de sine scăzută prin faptul că nu permit să fie văzuți de ceilalți decât dacă arată absolut perfect.

Cauză sau efect?

E important de știut că stima de sine scăzută e o problemă comună și frecventă pentru foarte multe persoane din societatea noastră – astfel, nu ești singurul. Stima de sine scăzută poate apărea ca parte a unei probleme curente (cum ar fi depresia), sau ca urmare a unor alte probleme (cum ar fi o boală cronică, probleme de relaționare) sau poate fi o problemă în sine. Oricare ar fi cauza, vestea bună este că poți lua măsuri în vederea dezvoltării unei stime de sine sănătoase.

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply