Probabil ați auzit despre diverse activități realizate de psihologi care se adresează „managementului furiei” și v-ați întrebat ce e. În managementul furiei nu e vorba numai de a număra descrescător de la 10 înainte să reacționezi (deși uneori e chiar o idee bună). E vorba despre cum te poate ajuta un specialist (psihologul) să înțelegi motivele furiei tale, ce anume o declanșează, care sunt semnele că te vei înfuria și să înveți strategii și tehnici utile în gestionarea sentimentelor tale într-un mod cât mai constructiv. Managementul furiei se poate realiza prin psihoterapie de grup sau psihoterapie individuală.
Furia e o emoție normală. Toată lumea se simte supărată, iritată, frustrată sau chiar furioasă din când în când. Furia poate fi exprimată prin țipete, strigăte sau înjurături, iar în cazuri extreme poate escalada în agresiune fizică față de obiecte (lovirea, trântirea obiectelor) sau față de oameni (față de propria persoană sau față de ceilalți). În unele cazuri, furia poate fi mult mai subtilă, mai tăcută, manifestându-se chiar prin retragere. Într-o manieră controlată, furia poate fi chiar de ajutor, motivându-ne pentru a face schimbări pozitive sau să acționăm într-un mod constructiv în legătură cu ceva important. Dar atunci când e foarte intensă sau foarte frecventă, aceasta poate fi dăunătoare în mai multe moduri.
Din ce motiv ne înfuriem?
Furia are adesea legătură cu frustrarea – apare atunci când lucrurile nu au ieșit așa cum ne doream, nu am obținut ceva ce ne doream sau ceilalți nu s-au comportat și nu au acționat așa cum ne-ar fi plăcut. De multe ori, lipsa comunicării și neînțelegerile pot declanșa situațiile de furie. Furia merge, de cele mai multe ori, mână-în-mână cu alte sentimente, cum ar fi tristețe, rușine, durere, vină sau frică. Multor persoane le e greu să-și exprime aceste sentimente, iar rezultatul este furia. Uneori poate fi declanșată de o situație anume, cum ar fi un blocaj în trafic, un accident din neatenție (spre exemplu, ne lovim cu ciocanul) sau suntem bruscați de altcineva. În alte cazuri, nu există o situație anume care să declanșeze furia. Unele persoane sunt mai predispuse la mânie decât altele. De multe ori, dar nu întotdeauna, bărbații și femeile gestionează diferit furia.
Probleme asociate cu furia
Furia necontrolată poate provoca probleme în toate domeniile vieții; poate cauza conflicte cu familia, cu prieteni sau colegii iar, în situații extreme, chiar cu legea. Dar unele dintre efectele problemelor cauzate de furie sunt mai greu de depistat. Deseori, persoanele care au o problemă legată de furie se simt vinovate sau dezamăgite de comportamentul lor, sau pot suferi de stimă de sine scăzută, anxietate sau depresie. De asemenea, apar și efecte secundare fizice ale furiei extreme, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile cardio-vasculare. Unele studii sugerează că persoanele furioase au tendința de a consuma mai mult alcool, care e asociat cu o gamă largă de probleme medicale.
Ai o problemă legată de furie?
Poate că ai identificat deja că ai o problemă legată de furie sau cei din jurul tău au menționat asta. Dar daca nu ești sigur de acest lucru, poți lua în considerare următoarele întrebări:
- Te simți furios, iritat sau tensionat în cea mai mare parte a timpului?
- Ți se pare că te enervezi, înfurii mult mai ușor sau mult mai frecvent decât cei din jurul tău?
- Folosești alcoolul sau droguri pentru a-ți gestiona furia?
- Ai fost uneori atât de nervos încât ai spart lucruri, ai cauzat pagube materiale sau ai devenit violent?
- Ai simțit uneori că furia ta a ajuns la proporții mult prea mari comparativ cu situația de la care a pornit?
- Simți uneori că din cauza furiei ai probleme cu familia, cu prietenii sau la serviciu?
- Ai observat vreodată că cei apropiați ție se simt intimidați sau speriați de tine?
- Au menționat cei din jurul tău (familia, prietenii, colegii, medici, psihologi) că furia ar putea fi o problemă pentru tine?
- Ți se pare că iți ia mult timp să te calmezi după ce te-ai enervat sau ai fost iritat?
- Ai avut probleme legale că rezultat al furiei tale, spre exemplu te-ai implicat în bătăi?
- Te îngrijorezi uneori când te gândești la asta?
- Ai tendința să te „răzbuni” pe persoanele dragi sau pe cele cu mai puțină putere decât tine, decât să te confrunți cu situația care ți-a declanșat furia?
Daca ai răspuns cu „DA” la oricare dintre aceste întrebări, furia ar putea fi o problemă pentru tine. Dacă vei încerca să rezolvi această problemă, viața ta ar putea deveni mai pozitivă, mai optimistă și mai satisfăcătoare.