Schimbi becul – primești mai mult sex

  • 5 mins read

Trăim în secolul 21, însă studii recente sugerează că dacă păstrăm valorile tradiționale avem beneficii. Asta dacă vă place sexul. Ceea ce ne-a surprins a fost cât de puternică e legătura dintre împărțirea tradițională a sarcinilor casnice și frecvența sexului. (J. Brines)

Un studiu făcut la Universitatea Washington arată că femeile și bărbații căsătoriți care își împart sarcinile casnice într-un mod tradițional (soția gătește, face cumpărături și curățenie, iar soțul se ocupă de reparațiile din casă, de plata facturilor și de întreținerea mașinii) raportează că au parte de mai mult sex, spre deosebire de cuplurile care nu fac asta. Aceste rezultate sunt în contradicție cu studii mai vechi care au ajuns la concluzia că bărbații care participa mai mult la „treburile casnice” au parte de sex mai frecvent, acesta fiind un fel de „monedă de schimb”. Rezultatul? Bărbații au fost trimiși la cratiță și la curățenie. Însă aceste cercetări nu au analizat și tipul de sarcini pe care soții le realizau.

Cum s-a ajuns însă la aceste rezultate foarte mediatizate? În primul rând, contribuția bărbaților la sarcinile casnice contribuie la satisfacția maritală a femeilor. Satisfacția maritală e asociată cu o frecvență mai mare a activității sexuale în cuplu. În al doilea rând, soții care realizează mai multe sarcini specifice bărbaților acasă conduc la percepția generală că bărbații ajută mai mult la întreținerea locuinței (a căminului) și contribuie la împărțirea sarcinilor casnice.

Se pare că în cuplurile care își împart sarcinile într-un mod tradițional, frecvența actelor sexuale într-o lună este, în medie, cu 1,6 mai mare (spre deosebire de 5/lună la celelalte cupluri). Autorii au analizat această frecvență, în mare parte, ca răspuns la afirmațiile mediatizate referitoare la acest subiect („Bărbații care gătesc și fac curățenie au parte de mai mult sex”). Însă majoritatea cuplurilor nu sunt interesate doar de frecvența sexuală, ci și de satisfacția sexuală, iar asta necesită studii viitoare care să analizeze și satisfacția maritală și sexuală a cuplurilor.

În ultimii ani s-a vorbit mult despre egalitatea sexelor, despre rolul și drepturile femeilor în societatea noastră, despre cum femeile și bărbații își împart sarcinile atât în viața profesională, cât și în cea personală, de acasă (așa cum spunea cineva, „amândoi vânam mamutul, amândoi să facem șnițele”).

„Bărbații care refuză să ofere ajutor în casă pot contribui la conflictele din cuplu și scad satisfacția maritală a soțiilor lor” (S. Kornich).

Bărbații/soții nu ar trebui să folosească aceste rezultate drept argumente și scuză pentru că nu gătesc, nu fac curățenie, cumpărături sau alte sarcini asociate într-un mod tradițional femeilor. Știm cu toții că multor bărbați le place să gătească și fac asta foarte bine – drept dovadă, cei mai mulți bucătari sunt bărbați. Rezultatele nu întăresc credința „Locul femeii este la cratiță”, ci atrag atenția asupra importanței împărțirii sarcinilor casnice într-un mod cât mai benefic celor doi parteneri care locuiesc împreună (căsătoriți sau nu).

Concluzia: Ajutați-vă soția acasă și veți fi amândoi mai satisfăcuți!

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply