Bărbații sunt de pe Pământ, femeile sunt de pe Pământ

  • 5 mins read

Oamenii se gândesc la cele două sexe ca la două categorii diferite. Fată sau băiat? E prima întrebare pe care o primesc părinții despre noul-născut, iar sexul persistă pe tot parcursul vieții drept cea mai pervazivă caracteristică folosită pentru a distinge categoriile dintre oameni (Harry Reis). De zeci de ani se tot scrie despre diferențele dintre femei și bărbați. Scriitori celebri ne amuză cu faptul că femeile și bărbații sunt atât de diferiți din punct de vedere psihologic, încât ar putea proveni de pe planete diferite. Probabil majoritatea am auzit de celebrul best-seller „Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”, mulți dintre noi l-am răsfoit, l-am citit și poate chiar l-am analizat cu mare atenție.

Dar un studiu nou arată că e timpul ca teoriile despre Marte și Venus despre cele două sexe să se reîntoarcă pe Pământ. (Carothers, B.J., Reis,H.T, 2013: Men and women are from Earth: Examining the latent structure of gender, Journal of Personality and Social Psychology) Într-adevăr, bărbații și femeile fac parte din grupuri diferite atunci când vorbim de trăsături antropometrice (tehnica de măsurare a corpului uman și a părților lui) cum ar fi înălțimea, circumferința, proporția talie-solduri, puterea fizică. Iar genul poate fi un predictor bun pentru interesul acordat unor activități stereotipe, cum ar fi cosmeticele și preferința pentru albume, fotografii (în cazul femeilor) și preferința pentru fotbal și pornografie (în cazul bărbaților).

„Credința că bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus e greșită… în realitate suntem cu toții de pe aceeași planetă, Pământ. Diferențele dintre bărbați și femei sunt diferențe individuale, nu sunt diferențe categorice” (Harry Reis)

În cazul celor mai multe trăsături psihologice, inclusiv teama de succes, criteriile de alegere a partenerului, empatia, bărbații și femeile sunt cu siguranță de pe aceeași planetă. Cu mici excepții, variabilitatea în cadrul aceluiași sex și suprapunerile între cele două sexe sunt atât de extinse, încât autorii studiului concluzionează că ar fi inadecvat să folosim tipurile de personalitate, atitudinile și indicatorii psihologici drept modalități de a separa bărbații și femeile.

În momentul în care apar discuții sau divergențe într-un cuplu auzim frecvent  „Se comportă ca o femeie sau ca toate femeile. E la fel ca toți bărbații”. Dăm vina pe sexul sau genul partenerului (probabil și din cauza stereotipurilor de gen pe care le-am observat și învățat pe parcursul vieții) și nu îl mai privim pe celălalt ca pe o persoană. Dacă am considera teoria Marte/Venus adevărată, ar însemnă că în cuplurile homosexuale (femei sau bărbați) nu ar exista divergențe sau conflicte pentru că cei doi parteneri gândesc la fel și se comportă similar în contextul relației. Însă aceste cupluri au cam aceleași probleme ca cele heterosexuale (dintre o femeie și un bărbat), fapt ce ne conduce înspre ipoteza că dificultățile din relație sunt cauzate de caracterul uman și nu de sex.

Studiul a analizat 122 de caracteristici diferite la 13.301 de persoane prin intermediul chestionarelor, arătând că bărbații și femeile, în linii mari, nu fac parte din grupuri diferite. În alte cuvinte, oricât de ciudat și de enigmatic ți se pare că e partenerul sau partenera ta, sexul sau e doar o mică parte a problemei.

Surse:

Men and women are from Earth: Examining the latent structure of gender.

Carothers, Bobbi J.; Reis, Harry T.

Journal of Personality and Social Psychology, Vol 104(2), Feb 2013

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply