Valentine’s Day…ne face bine?

  • 6 mins read

Deși noi, românii, avem propria sărbătoare tradițională a îndrăgostiților și a iubirii (Dragobete, 24 februarie), am început de câțiva ani să împrumutăm și Valentine’s Day. Unii condamnă Ziua Îndrăgostiților din 14 februarie spunând că e superficială, comercială și importată din Vest. Alții sărbătoresc împreună cu cei dragi și profită de această zi pentru a-și exprima iubirea. Mass-media și comercianții se bucură cu gândul la profit.

Fiecare privește această zi așa cum alege să o facă (sau nu?). Dar care sunt costurile și beneficiile (sau avantajele și dezavantajele) acestui Valentine’s Day atât de mediatizat?

Bineînțeles, atunci când spun „costuri” aveți tendința să vă gândiți la câți bani cheltuiți pe trandafiri, bomboane de ciocolată în forma de inimă, jucării de pluș, cine și excursii romantice, inele de logodnă etc. Iar când spun „beneficii”, la ce vă gândiți oare?

Nu vreau să contest frumusețea și importanța acestei zile, însă cred că e bine să știm și care ar putea fi câteva dintre dezavantajele mediatizării ei din punct de vedere psihologic. În primul rând, Valentine’s Day poate conduce la o scădere a așteptărilor pe care le avem de la relație și de la partener și creează contextul în care ne comparăm într-un mod nefavorabil propria relație și partenerul cu alte relații și alți potențiali parteneri. Când se apropie această perioadă a anului, începem să ne gândim cum să ne exprimăm iubirea, prin ce metode și strategii să impresionam persoana iubită. Suntem bombardați de anunțuri și reclame despre „cadoul perfect” și de imaginea „cuplurilor perfecte”. În același timp, avem așteptări și din partea partenerului: ce ar putea să ne dăruiască, cum ar putea să ne impresioneze, cât timp ne va acorda, iar dacă nu se întâmplă așa cum ne dorim, suntem dezamăgiți, nemulțumiți, suparăți.

Toate aceste sentimente reduc calitatea relației (satisfacția în cuplu, scade sentimentul de fericire și de angajament etc.). În cuplurile în care există deja probleme sau dificultăți, această perioadă poate fi ca un catalizator, adică sporește sau grăbește impactul problemelor asupra relației și asupra celor doi parteneri. Psihologii au constatat că, în astfel de situații, Ziua Îndrăgostiților poate crește probabilitatea despărțirilor (aceasta crește de 2.55 ori în această perioadă). Cuplurile care trec printr-o perioadă dificilă au o șansă mai mare să se despartă față de cele în care există armonie. Sună puțin înfricoșător, însă nu e nevoie să vă speriați, chiar dacă aveți probleme în cuplu. Cu toții trecem și prin perioade mai dificile și orice problemă are și soluții, important este să găsim soluția cea mai potrivită nouă.

Tot în această perioadă a anului e întâlnită mai des și o problemă medicală, așa numitul sindrom al „inimii frânte”. Sindromul apare de obicei în situații în care trăim o suferință emoțională intensă (o despărțire dureroasă, moartea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă sau furie extremă). Simptomele sunt similare unui atac de cord, incluzând durere în piept și probleme de respirație. Cei care sunt singuri de Ziua Îndrăgostiților sau au ieșit de puțin timp dintr-o relație pot suferi de „inima frântă”. Vestea bună este că sindromul dispare în timp și nu are consecințe pe termen lung.

Cu toate acestea, Valentine’s Day sau Dragobetele ne oferă oportunitatea de a ne exprima afecțiunea și dragostea. Comunicarea sentimentelor noastre pozitive pentru ceilalți, prin cuvinte sau acțiuni, ne oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate (nivel mai scăzut al colesterolului, tensiune arterială mai scăzută, un sistem imunitar mai puternic, dar și sentimente de fericire, împlinire, bucurie, mulțumire). Ne putem exprima afecțiunea și dragostea în multe moduri: spunem un simplu „Te iubesc”, scriem o scrisoare, mesaj, email, oferim o îmbrățișare, un sărut, ne ținem de mână, ne „cuibărim” în brațele persoanei iubite sau facem ceva frumos care să arate că ne pasă de el/ea.

În concluzie, cine ne face bine: Valentine’s Day sau faptul că iubim și ne exprimăm iubirea?

Sursa

Morse, K., Neuberg, S. (2004): Examining the instigating and catalytic effects of Valentine’s Day, Personal Relationships

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply