Identitatea sexuală la adolescenți

  • 6 mins read

Identitatea sexuală reprezintă modul în care o persoană crede că este atrasă de o altă persoană, din punct de vedere romantic sau sexual. La psiholog ajung, adeseori, persoane care confundă identitatea sexuală cu comportamentul sau orientarea sexuală, însă acestea sunt diferite. Identitatea se referă la propria percepție a persoanei față de sine însuși, comportamentul la actul sexual, iar orientarea la atracția față de persoanele de sex opus, același sex, ambele sexe sau lipsa totală a ei.

Ca și în cazul adulților, și adolescenții se confruntă cu diferite sentimente, privind identitatea lor sexuală. Sub presiunea hormonilor și în căutarea identității personale, aceștia experimentează emoții confuze în legătură cu genul, preferințele sau aspectele sexuale din jurul lor.

Adolescența, perioada de autocunoaștere

Adolescenții pot trece printr-o vastă arie de emoții, pe drumul lor spre autocunoaștere. Uneori, acestea nu sunt clare, tinerii nereușind să se identifice cu un gen sexual anume. Alteori, aceștia își pun întrebări, dacă interesele și socialul lor nu se potrivesc cu genul sexual biologic de care aparțin, ca de exemplu, în cazul unui băiat care preferă compania fetelor.

Unii oameni nu reușesc să se identifice cu nici un gen, simțindu-se deopotrivă și femei și bărbați. Alții au un sentiment puternic că ar trebui să aparțină sexului opus, așa cum sunt cei care se simt „prinși în corpul greșit”, încă din copilărie.

Pentru toți acești oameni, care se simt inconfortabil în ceea ce privește identitatea lor sexuală, adolescența poate fi o perioadă foarte dificilă. Sexul biologic își spune cuvântul, prin schimbările corporale care au loc la această vârstă, așa cum este creșterea sânilor sau a părului facial, însă sexul resimțit la nivel psihologic creează confuzie pentru adolescent.

Definirea identității sexuale în adolescență

Identitatea sexuală și sexualitatea nu înseamnă același lucru. Prima reprezintă modul în care o persoană își percepe genul sexual, în timp ce a doua se referă la preferințele sexuale. Totuși, ele sunt strâns legate.

Uneori, un adolescent care crede că este homosexual, în momentul în care începe o primă relație, simte că nu se identifică pe deplin cu aceasta. Există alte persoane care nu își pot da seama de care gen sunt atrase, deoarece se simt inconfortabil cu identitatea lor sexuală. Există și tineri care știu de cine sunt atrași, însă refuză să dea curs acestor dorințe din frica de a nu fi percepuți greșit de către societate.

Adolescenții care se confruntă cu un disconfort al identității sexuale, se pot simți nefericiți, devenind solitari și izolându-se de prietenii lor. Pot resimți o presiune socială venind de la colegii de școală, profesori și familie, care acționează conform stereotipurilor de gen, sau se pot confrunta, chiar, cu situații în care sunt hărțuiți din cauza preferințelor pe care le au. Disconfortul și situațiile acestea le pot scădea nu doar încrederea în sine, ci și performanțele școlare.

În cazul în care apare un disconfort sau o confuzie privind identitatea sexuală a unui adolescent, cel mai important lucru este că acesta să discute cu un adult în care poate avea încredere și să nu sufere în tăcere. Dacă acesta nu simte că ar putea discuta cu o persoană din cercul său de cunoștințe, un psihoterapeut este alegerea potrivită, acesta putând să îl ajute să își definească identitatea sexuală și să găsească modurile potrivite prin care să depășească problemele acestei vârste.

Psihoterapia cognitiv comportamentală se axează pe strategii care să rezolve nu doar dificultățile imediate ale confuziei și problemelor de identitate sexuală la adolescenți, însă și pe cele de termen lung, fiind flexibilă și adaptată fiecărei persoane, în parte. Pentru adolescenți, care se află în perioada în care doresc să se autocunoască și să își definească personalitatea, cu ajutorul ședințelor de psihoterapie se obțin rezultate foarte bune într-o arie foarte diversă de probleme, inclusiv cele de ordin sexual, datorită implicării acestora și dorinței lor de a medita asupra cauzelor care au condus la această situație.

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply