Durerea de cap – Cefaleea

  • 9 mins read

De dureri de cap se plâng majoritatea oamenilor. Aproximativ trei din patru adulți prezintă cel puțin o formă a durerii de cap pe parcursul unui an. La copii, durerea de cap reprezintă principala cauză a absentării de la cursuri. În majoritatea copleșitoare a cazurilor de cefalee, aceasta este diagnosticată ca fiind vasculară sau tensionată. Cercetările arată că foarte mulți oameni suferă de migrene recurente, o formă a durerii de cap de natură vasculară, însă majoritatea persoanelor sunt afectate de durerile de cap de natură tensională. Ambele forme sunt cel mai des întâlnite la femei. Nu există conexiuni între apariția durerilor de cap și locul de muncă sau clasa socială, acestea putând să afecteze pe oricine, oricând.

Mecanisme și simptome ale cefaleelor vasculare și tensionale

Migrena este o formă de durere de cap ce se declanșează brusc, de regulă într-o singura parte și care provoacă o durere trepidantă de o mare intensitate. Crizele sunt intermitente, iar durata lor variază între câteva ore și câteva zile. Greața, voma, pierderea poftei de mâncare, transpirația excesivă, tulburările vizuale, confuzia, oboseala și sensibilitatea excesivă la stimulii luminoși sau sonori sunt câteva din simptomele ce apar frecvent. Reacția tipică a oamenilor ce au migrene este aceea de a căuta locuri liniștite, întunecate, unde să se poată întinde, pentru a scăpa de durere.

Migrenele sunt de două feluri: clasice și comune. În cazul migrenei clasice, care apare în aproximativ 10-15% dintre cazuri, se disting patru stadii: prodromul, aura, cefaleea și postcefaleea. În timpul prodromului persoana afectată simte oboseală, iritare și se confruntă cu imposibilitatea de a se concentra sau chiar cu depresia.

Aura constă într-o scădere lentă a acuității vizuale, cu un vârf care poate consta în pierderea acuității vizuale pe jumătate de câmp la fiecare ochi. În acest stadiu, bolnavii de migrenă pot vedea lumini scânteietoare, zig-zaguri luminoase, pot simți înțepături, arsuri sau slăbiciune la nivelul mușchilor de pe o parte a corpului sau chiar să experimenteze un decalaj în câmpul vizual. Cefaleea, care este de obicei o durere severă, pulsatilă, pe o parte a capului, este accentuată de obicei de lumina puternică sau sunete și poate fi acompaniată de senzația de greață și de vărsături. Postcefaleea este caracterizată de fatigabilitate și epuizare fizică.

Migrenele care nu sunt însoțite de semne de avertizare și de simptome clare se numesc migrene comune. Se crede că migrenele sunt cauzate de anumite dezechilibre biochimice, fluctuații în fluxul de sânge cranian sau de anumite sechele la nivel neurologic.

Nevralgia migrenoasă este un alt tip de cefalee vasculară. În acest tip de afecțiune durerile sunt frecvente, dar de scurtă durată, iar apoi dispar pentru o perioadă îndelungată. Aceste dureri sunt însă extrem de puternice, fiind descrise ca niște junghiuri („ca un vătrai încins în ochi”). Acest tip de durere este rară și este singurul tip care apare mai frecvent la bărbați decât la femei. Semnele distinctive ale nevralgiei migrenoase sunt: trezirea din somn cu durere de cap, cu nasul înfundat, împreună cu roșeața și lăcrimarea ochilor.

Cefaleele tensionale se produc din cauza încordării excesive a mușchilor umerilor, gâtului sau ai capului. Această încordare limitează aportul de nutrienți și oxigen către mușchi, afectând structurile nervoase responsabile de sensibilitatea la durere. Durerea de cap tensională tipică se manifestă ca o durere surdă, continuă, încețoșată, care crește și descrește în intensitate. Se manifestă de obicei în ambele părți ale capului, debutează gradual și poate să apară în fiecare zi.

Orice tip de durere de cap poate fi semnul unei probleme serioase de sănătate, de aceea, dacă experimentați dureri puternice și frecvente, este important să consultați un medic specialist.

Factori ce favorizează apariția durerilor de cap

Durerile de cap vasculare sau tensionale pot fi provocate sau înrăutățite de anumiți factori. Schimbările hormonale, consumul de alcool, efortul fizic susținut sau anticoncepționalele sunt câteva dintre cauzele identificate ce pot fi asociate cu apariția cefaleei. Cercetările arată că dietele ce includ consumul de cafeină, ciocolată sau brânză maturată pot duce la apariția migrenelor. Chiar și medicamentele prescrise pentru combaterea migrenelor pot conduce spre intensificarea durerilor. Aceasta se întâmplă însă dacă se face abuz de aceste medicamente care, luate în exces, acutizează durerea, în loc să o amelioreze.

Doctorii subliniază legătura dintre stres și apariția durerilor de cap. Această legătură se realizează în trei moduri. Stresul poate declanșa direct stimulii biologici ce stau la baza apariției durerii și poate intensifica durerea deja existentă. Oamenii care suferă de dureri de cap pe perioade prelungite pot experimenta stresul (o încărcătură psihologică permanentă) provocat de însăși suferința pe care o trăiesc și se satură să se simtă permanent bolnavi și obosiți. Depresia și anxietatea pot apărea la oamenii cu dureri de cap persistente și de lungă durată.

Mulți dintre cei care suferă de dureri de cap se simt mai bine atunci când se odihnesc, merg în vacanțe și cu ajutorul medicamentației. Însă aceștia, în special pentru a renunță la medicamentație, sunt cei care ar trebui să apeleze la recent dezvoltatele abordări care nu implică medicamente, precum psihoterapia comportamentală.

Abordarea tratamentului prin psihoterapia comportamentală

Psihoterapeutul discută împreună cu pacientul factorii care ar putea declanșa, menține sau înrăutăți durerile de cap. O metodă des folosită este ca bolnavul să țină un jurnal în care să noteze și să identifice acești factori și să descrie durerea pe care o resimte, severitatea ei, frecvența cu care apare și durata. Informațiile sunt utile pentru a putea observa progresul pe parcursul terapiei. Pentru tratarea durerilor de cap au fost dezvoltate și aplicate cu succes trei tehnici de terapie comportamentală: terapia ce utilizează biofeedback-ul (bioffedback-ul este un termen recent ce definește un „proces care dă posibilitatea unui individ să învețe cum să-și schimbe activitatea fiziologică în scopul de a-și îmbunătăți sănătatea și performanța.”), antrenamentele de relaxare sau schimbarea tiparului persoanei respective de a face față stresului cotidian.

Biofeedback-ul

Prin această metodă psihologul îi învață pe pacienți să își controleze  procesele corporale care duc la apariția durerilor de cap. De exemplu, în tratarea durerii tensionale se monitorizează mușchii afectați, iar pe baza informațiilor strânse despre activitatea musculară, pacientul face tot posibilul să reducă această activitate la un nivel acceptabil, fapt ce duce la ușurarea durerii. În cazul migrenei biofeedback-ul implică învățarea unor moduri de a controla propriul  corp. Una dintre metode este controlul temperaturii de la suprafața mâinii, un indice bun cu privire la gradul de excitare a sistemului nervos și un mod de a monitoriza fluxul sanguin.

Metode de relaxare

Prin metodele de relaxare se urmărește dobândirea controlului asupra propriului corp. Cea mai comună metodă o reprezintă exercițiile ce implică încordarea și relaxarea musculară. Relaxarea nu este benefică doar pentru durerea de cap, ci și pentru întregul organism.

Învingerea stresului

Terapia pentru combaterea stresului implică munca psihologului și a pacientului de a găsi și a aplica un nou tipar comportamental în rezolvarea problemelor. Noile metode pot fi folosite într-o paletă largă de situații pe care pacienții le asociau cu apariția durerilor de cap. Metodele folosite prin terapia cognitiv comportamentală îi ajută pe oameni să reacționeze mai bine în situații stresante, să nu mai aibă reacții emoționale puternice, să fie mai obiectivi sau chiar pozitivi în situații supărătoare, să își managerizeze mai bine timpul și relațiile interpersonale și să reacționeze mai bine la stresul psihologic care rezultă în urma bolii. Deseori psihologul combină aceste metode pentru a realiza cel mai bun plan de tratament pentru pacient. Cercetările demonstrează că utilizarea terapiei comportamentale în tratarea durerilor de cap este eficientă în 40-60% dintre cazuri.

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply