Cele mai frecvente probleme în relația de cuplu

  • 5 mins read

Puține cupluri care întâmpină probleme în relație aleg să le rezolve cu ajutorul unui psiholog, deși aceasta este, conform statisticilor, una dintre cele mai optime soluții la care se poate apela. Rata divorțurilor, în Romania, a crescut la 50%, în timp ce rata căsătoriilor a scăzut. Totuși, prin psihoterapia cognitiv comportamentală, multe dintre aceste probleme își pot găsi soluții, astfel încât cei doi parteneri să își continue viața de cuplu într-o atmosferă benefică pentru amândoi. Printre cele mai frecvente probleme întâlnite în relația de cuplu se numără lipsa de comunicare, neîndeplinirea expectanțelor și o viață sexuală nesatisfăcătoare.

1. Comunicare deficitară între parteneri

De departe, cea mai frecventă problemă care se întâlnește în relația de cuplu este cea de comunicare. Aceasta apare nu pentru că cei doi parteneri nu ar discuta îndeajuns, așa cum s-ar putea crede, ci pentru că fiecare dintre ei dă un alt sens emoțiilor și ideilor exprimate. Adeseori, problemele de comunicare sunt rezultatul refuzului unuia dintre parteneri de a  permite și celuilalt să aibă propriul punct de vedere, diferit de al său. Alteori, ele sunt o consecință ce apare pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, care i-au distanțat pe cei doi. Dacă există, însă, dorință de a face cuplul să funcționeze, se poate trece peste acest impediment prin psihoterapie, psihologul ajutându-i pe cei doi să reconstruiască puntea necesară comunicării și să rezolve neînțelegerile care au dus la această situație.

2. Neîndeplinirea așteptărilor

O altă problemă frecvent întâlnită în cuplu este situația în care, atunci când se începe relația, unul dintre parteneri așteaptă de la celălalt mai mult decât el este dispus sau poate să ofere. Odată cu trecerea timpului, însă, el nu reușește să se ridice la așteptările celuilalt, astfel încât apar dezamăgiri. Adeseori, avem așteptări preconcepute despre ceea ce ar trebui să însemne un cuplu sau o căsătorie. Acestea pot deriva din diferite surse, printre care și relația părinților noștri. Într-un cabinet de psihologie, motivele pentru care s-a ajuns la această situație pot fi atent analizate și, astfel, eliminate acele expectanțe care nu sunt realiste.

Pentru a înțelege cu adevărat ceea ce așteptăm de la ceilalți, e important, întâi, să înțelegem ceea ce dorim de la noi. Prin psihoterapie, partenerii au posibilitatea de a se cunoaște pe sine și pe celălalt, și a înțelege care așteptări sunt lipsite de realism și în cazul cărora se poate face o concesie.

3. Viața sexuală și intimă nesatisfăcătoare

Viața sexuală și intimitatea unui cuplu sunt o reflecție a stadiului în care acesta se află. De exemplu, dacă nu mai există comunicare, acest lucru se manifestă și din punct de vedere sexual, de asemeni. Dezamăgirea se poate manifesta, și ea,  printr-o pierdere a intimității. În plus, există o înțelegere diferită a sexului, în cazul femeilor și al bărbaților. De cele mai multe ori, însă, partenerii se învinuiesc unul pe altul pentru o viață sexuală nesatisfăcătoare, neținând cont că fiecare dintre ei a contribuit la problemele de la baza acestei situații și nereușind, astfel, să găsească o rezolvare. Rolul unui psiholog, în aceste situații, este acela de a îi ajuta să identifice aceste probleme și să le elimine, astfel încât viața intimă a cuplului să revină la un nivel satisfăcător.

Psihoterapia nu oferă soluții miraculoase, însă poate ajuta la rezolvarea unora dintre cele mai grave conflicte interioare și dintre două persoane, ajutându-le pe acestea să își descopere propriile probleme și, împreună cu celălalt, să le rezolve.

Psiholog Ana Moldovan

Leave a Reply